Brandweer van Gent – Zone Centrum

Met de nieuwe technologieën van Fleet Complete, waarmee communicatie over en weer mogelijk is, ontvangt men nu op een efficiënte en professionele manier alle benodigde informatie.

In het kort

 • Communicatie op efficiënte en professionele manier
 • Buitendienst zo efficiënt mogelijk laten werken
 • Gedetailleerde rapportage van activiteiten
 • Verkorting van aanrijdtijden door directe pushberichten

Van huis-tuin-en-keuken-oplossingen naar professionalisering!

Sam Gydé, hoofd van dispatching en ICT van de Brandweerkazerne in Gent vertelt over veranderingen bij de brandweer.

Als ze worden opgeroepen is het vaak hoge nood; van wespen verdelgen, iemand na een auto-ongeluk uit zijn of haar benarde positie halen, assistentie bieden bij verdrinkingen tot het nemen van veiligheidsmaatregelen voor iemand die van een dak af wil springen. Zeker bij de laatste voorbeelden is de stress, zelfs bij de brandweer, hoog. Des te belangrijker om als brandweerkorps zo snel en goed mogelijk geïnformeerd op de plek des onheils te zijn. Met de nieuwe technologieën van Fleet Complete, waarmee communicatie over en weer mogelijk is, ontvangt men nu op een efficiënte en professionele manier alle benodigde informatie.

"De chauffeur moet altijd weten welke routes hij kan nemen; naar het ongeluk of naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daarnaast wil je zo makkelijk mogelijk in contact met de meldkamer blijven en informatie plus statusupdates kunnen delen. Wanneer iedereen op de hoogte is van de situatie, weet de meldkamer wat de situatie is en welke wagen beschikbaar is voor een eventueel volgend incident. De status weten van een voertuig is voor ons heel belangrijk. De gehele planning is daarvan afhankelijk."

- Sam Gydé , hoofd van dispatching en ICT van de Brandweer van Gent

Hervorming brengt ‘nieuwe tijd’

Om belangrijke hervorming bij de brandweer in België te realiseren, was het noodzakelijk om ook anders om te gaan met de informatievoorziening. Sam Gydé, hoofd van dispatching en ICT van de Brandweer van Gent vertelt: “Voorheen ontving de opgeroepen brandweerman een papieren kaart met ergens genoteerd het adres waar ze moesten zijn. Navigatie was niet aanwezig in de wagens. Dat was toen nog niet zo’n ramp aangezien alle brandweermensen uit de omgeving kwamen. Iedereen kende de omgeving op zijn duimpje. Enige jaren geleden heeft zich een grote reorganisatie voltrokken binnen de brandweer. Van 300 zelfstandige kazernes zijn we overgegaan naar 30 zones. Dus waar eerst 300 organisaties de coördinatie hadden, hebben we nu nog maar 30 coördinatiepunten. Dat geeft een andere manier van werken dan we gewend waren. Op de oude manier met informatievoorzieningen doorgaan zou veel stress en op den duur slachtoffers met zich meebrengen. Door deze reorganisatie heeft de brandweer een groter gebied die het bedient; dit betekent dat brandweerpersoneel niet meer bekend is in de omgeving. Hoe ga je hen zo goed mogelijk helpen? Belangrijk dus om naar apparatuur en de ICT-programma’s te kijken en deze te vernieuwen zodat we daar op kunnen verder bouwen.”

ICT-programma’s op elkaar afgestemd

De brandweer was al actief aan het uitzoeken hoe ‘ruggedized pc’s’ een toevoeging zouden kunnen zijn. Dit zijn speciale pc’s, die meegenomen kunnen worden bij het uitrukken van de brandweer; pc’s die wel tegen een stootje kunnen maar ook een erg dure aanschaf zijn. Via de politie van Antwerpen werd de brandweer gewezen op de goede ervaringen met Fleet Complete; zij hebben speciale tools om de buitendienst zo efficiënt mogelijk te laten werken en maken gebruik van apps voor de tablet. “We zaten eigenlijk met een paar belangrijke punten,” geeft Gydé aan. “De chauffeur moet altijd weten welke routes hij kan nemen; naar het ongeluk of naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daarnaast wil je zo makkelijk mogelijk in contact met de meldkamer blijven en informatie plus statusupdates kunnen delen. Wanneer iedereen op de hoogte is van de situatie, weet de meldkamer wat de situatie is en welke wagen beschikbaar is voor een eventueel volgend incident. De status weten van een voertuig is voor ons heel belangrijk. De gehele planning is daarvan afhankelijk.”

Koppeling brengt een goede samenwerking 

Om al deze wensen goed op elkaar te laten aansluiten keken ze kritisch naar de ICT. “Samen met Fleet Complete liepen we ons gehele proces door. Een aantal zaken pasten heel goed bij de app van Fleet Complete. Daarnaast hebben we een koppeling gemaakt met onze eigen systemen. De FieldMap van de app van Fleet Complete zorgt dat we heel goed onze mensen naar de juiste locatie kunnen begeleiden. Dit gebeurt in combinatie met de GPS-tracking van het navigatiesysteem. We moesten een systeem hebben waar we altijd, wat er ook gebeurt, op kunnen rekenen. Fleet Complete kon, samen met de ICT van de Brandweer in Gent, de koppeling maken tussen de centrale backoffice en de systemen in de voertuigen. Daarnaast kunnen we ook zien waar de brandweerwagen zich bevindt, hoe hard de wagen rijdt of de wagen de sirene aan heeft etc. Dit laatste is weer belangrijk om misverstanden over onnodig hard rijden door de brandweer te kunnen weerleggen,” vertelt Gydé.

Nu heeft elke brandweerwagen een tablet zodat de chauffeur en de bijrijder op de rit naar het incident van alle informatie zijn voorzien. De hoofdverantwoordelijke leest tijdens de rit alle informatie over het gebouw en de omgeving. “Men weet direct hoe de situatie op de plek is, waar de brandkranen zitten etc. Zo kunnen we op de plek waar het incident plaatsvindt direct aan de slag. En snelheid; daar red je levens mee,” benadrukt Gydé.

Efficiënte dispatching en gedetailleerde rapportages voor brandweerdiensten

Brandweer Interventie

Snelle en adequate hulpverlening in het digitale tijdperk. De Brandweer Interventie module is een geïntegreerd systeem bestaande uit soft- en hardwaremodules, die zorgt voor efficiëntere dispatching en meer overzicht in afgehandelde activiteiten.

Screenshot of guts works report

Realtime Inzicht in uw buitendienst

FieldDesk

FieldDesk van ITmobile is een centrale realtime en online database welke is opgebouwd uit diverse software modules. Vanuit de MGS10 / FieldMobile wordt alle informatie digitaal verzonden naar FieldDesk en getransformeerd tot overzichtelijke transparante rapportages voor management en administratie.

Screenshow of Guts dashboard map

Toont online op de kaart waar uw buitendienst realtime is

FieldMap

Met FieldMap krijgt u een totaal overzicht van:

 • Alle voertuigen en medewerkers op de kaart.
 • U kunt zelf aangeven of u de voertuigen wilt zien op naam van de bestuurder of op kenteken of op een door u opgegeven naam.
 • Op de kaart kunt u ook de adressen tonen welke voor u belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld uw klanten, leveranciers of projecten.
 • U kunt direct zien wie er wanneer in de buurt is van een adres op de kaart.
 • De gebeurtenissen zijn direct op de kaart zichtbaar zoals:
 • de snelheid waarmee de auto rijdt,
 • of het voertuig stilstaat
 • of het voertuig stationair draait.